14 de juliol 2016

Bibliocasal, tercera i última setmana

Éssers diminuts fabulosos
Des de temps immemorials, els homes i les dones han cregut que les forces de la natura eren genis, esperits, o divinitats, els uns bons, els altres dolents, segons la seva concepció dramàtica de la natura i de la vida. Se’ls considera genis o divinitats locals, i alguns estudiosos els anomenen “fauna espiritual”.
L’exposició (que tenim a la biblioteca i al voltant de la qual hem muntat el Bibliocasal) aporta informació sobre cinc espècimens: el follet, el minairó, el dimoni boiet, la petita dama, i el perot i la caterineta, a més d’una tria
de relats que exemplifiquen les relacions que han mantingut amb els humans.
Que a què treu cap parlar, avui, d’aquestes velles creences en una centúria tan descreguda com la nostra? Doncs que de restes d’arrel mitològica n’hi ha moltes traces en la nostra manera de pensar.
A tall d’exemple, quants de nosaltres davant la presència de faltes d’ortografia o mala composició de textos, hem exclamat (i potser cregut) que la fallada és deguda al follet de l’ordinador? Qui no ha pensat mai que aquells individus que fan més feina que ningú no es beneficien d’un munt d’invisibles ajudants (versió moderna dels minairons)? I, finalment, davant de la bona marxa dels afers personals o professionals d’una persona, qui no ha estat temptat de creure en l’apadrinament d’una petita dama?...

Roser Ros, 
Comissariat de l'exposició juntament amb Magalí Homs


D'aquesta exposició n'han pogut gaudir tots els casals d'estiu de la vila de Sant Sadurní. Aquesta setmana, podeu veure algunes imatges dels grups que no havien vingut fins ara:  






Diorama
Postal




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada