14 de març 2018

Tertúlia literària sobre "Mare i filla" de Jenn Diaz a càrrec del Club de Lectura Celler de Lletres




  • Tertúlia de divendres 9 de març de 2018 
La tertúlia d’avui del nostre Celler de lletres ha girat entorn de la novel·la Mare i filla, de Jenn Díaz, autora convidada de la “VII Trobada de Clubs de lectura de l’Alt Penedès i El Garraf”. I per aquest motiu comptàvem amb la presència de la bibliotecària itinerant Imma Martínez, coordinadora de tot aquest projecte.

Cal dir que la valoració general extreta d’una primera ronda d’opinions ha oscil·lat gairebé a parts iguals entre la consideració positiva i la consideració negativa. I curiosament, en la majoria de casos, just el que a unes clubaires no els havia acabat de fer el pes, a les altres les havia convençudes.

Per posar un exemple clar. La novel·la presenta un elenc de personatges dels quals desconeixem l’edat. Aquesta dada la podem deduir en base a la història que se’ns mostra, però la deducció presenta dubtes perquè una altra dada de la qual no disposem informació és la ubicació d’espai o geogràfica, i tampoc no coneixem amb exactitud l’època en què cal situar l’acció narrada. Aquests aspectes, treballats amb ambigüitat de manera intencionada per part de la seva autora, ha provocat la proximitat d’algunes lectores perquè els permetia extrapolar el missatge de buidor, solitud i incomunicació dels personatges; però per contra també ha ocasionat l’allunyament d’altres clubaires perquè no aconseguien entrar en la credibilitat de la història que llegien.

Potser aquest ha estat un dels aspectes que ha ocupat, en certs instants, bona part de la nostra discussió. I fins i tot s’han aportat dades possible sobre edats, èpoques en les quals pot tenir lloc la
narració, i poblacions, ciutats, o barris on es desenvolupa.

Més enllà d’aquesta valoració hem conversat sobre els diferents personatges que apareixen a Mare i filla. Potser els dos que han provocat més interès, malgrat que tots han ocupat algun moment de la nostra atenció, han estat la tia Dolors i la Natàlia. Al voltant d’aquestes dues dones s’han confegit comentaris diversos sobre les temàtiques de la novel·la: la solitud i la buidor, la manca d’afecte, la maternitat, la dualitat del plantejament dona moderna versus dona convencional, el silenci.

També s’ha parlat de les frases que trobem repetides al llarg de la novel·la, de nou de forma voluntària i ben conscient per part de l’autora: “això també és la vida”, “aquesta sensació elàstica i perversa de la culpabilitat”, “una casa amb dones és sempre una casa massa petita”...  O bé de la influència rodorediana, en general, que impregna la història i l’estil. I del punt de vista amb què Jenn Díaz ens ofereix l’escriptura d’aquesta història.

I encara podríem afegir, ja per anar tancant, el títol: Mare i filla no ens parla de la relació entre una mare en concret i una filla en concret, sinó que ens mostra totes les interrelacions possibles que es poden trobar en un lligam tan potent com és, precisament, el de mare-filla.

  • L’autora

Jenn Díaz (Barcelona, 1988) cursa estudis universitaris de Filologia Hispànica i més endavant treballa com a traductora i redactora. Amb tot, el seu interès per l’escriptura es fa palès públicament ben aviat, perquè el 2011 publica la seva primera novel·la: Belfondo, la història d’un poble aïllat on l’amo controla el destí dels seus habitants. Aquesta obra, que ja ens ofereix una bona mostra d’alguns dels temes recurrents de l’autora, va ser traduïda a l’italià i al català.

Posteriorment publicarà El duelo y la fiesta (2012), on de nou ens presenta uns personatges comuns i alhora universals; Mujer sin hijo (2013), que situa la història en una postguerra fictícia i en la decisió del govern de crear un Pla de Repoblació Nacional; i Es un decir (2014), en el qual vivim l’evolució i el creixement d’una nena a qui assassinen el pare.

És després de totes aquestes obres que Jenn Díaz escriu originàriament en català la novel·la que avui tractarem en el nostre Club de lectura, Mare i filla (2015). I encara ens oferirà un nou títol, el 2016, amb Vida familiar.

A més de la producció literària esmentada també col·labora amb diversos mitjans de comunicació: les revistes culturals Catorze.cat i Jot Down, el blog “Mujeres” del diari El País, i una columna mensual a El Periódico, entre d’altres.

Darrerament, en els últims mesos, ha fet el salt a la política activa i en l’actualitat és diputada del Parlament de Catalunya.

  • L’obra
Mare i filla és un títol que, a priori, individualitza i concreta molt la nostra atenció lectora en dos possibles personatges, però quan ens endinsem en la lectura de la novel·la descobrim que aquests mots no fan referència a una mare i a una filla, sinó que són moltes les mares i moltes les filles que desfilen al llarg d’aquestes pàgines.

La història s’inicia amb la mort de l’Àngel, el cap i referent d’una peculiar estructura familiar. Tot i que en més d’una ocasió ens assabentarem d’esdeveniments ocorreguts en el passat en base a uns flashback subtils que ens ajuden a compondre el trencaclosques d’aquestes vides. I quines són aquestes vides?

Tenim la Glòria (esposa de l’Àngel) que pretenent ésser moderna ha acabat amb comportaments convencionals; l’Àngela, la filla gran i la primera –i única–  a marxar de la llar familiar; la Natàlia, l’altra filla, tan poc compresa en els seus afers sentimentals i amorosos; i la tia Dolors, la germana petita de l’Àngel, una soltera que viurà immersa dins aquest nucli, compartint sostre des del mateix moment del casament d’Àngel i Glòria.

Les relacions entre totes elles; els lligams que les uneixen als homes que estimaran o, senzillament, tindran al seu voltant; el sentiment de maternitat i el desig (o no) de ser mare; la solitud i la buidor; el pas del temps i el silenci... tots aquests seran els temes que aniran configurant la narració de les seves vides. I l’exposició de tot aquest material de ficció es construirà des d’una veu omniscient que, alhora, sembla viure des de dins tots i cadascun dels conflictes i emocions.

Mare i filla és una novel·la coral que, tal com se’ns indica a la mateixa contracoberta del llibre, ens parla de les coses que són, en definitiva, la vida.

Altres dades
·        Web de Jenn Díaz: https://jenndiaz.com/
·        Jenn Díaz a la Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Jenn_Díaz
·        Jenn Díaz a Ara Llibres (inclou enllaços amb crítica de les seves obres): http://www.arallibres.cat/ca/autor/1/448/jenn-diaz
·        Jenn Díaz, autora convidada de la Trobada de Clubs de lectura Alt Penedès i Garraf: https://elsnostresclubs.wordpress.com/
·        Jenn Díaz parla de Mare i filla (youtube): https://youtu.be/gnzYRjJSTAk

Sílvia Romero


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada